14 Aralık 2010 Salı

SAP (System Applications and Products)



SAP (System Applications and Products)
 Bu yazımızda SAP'nin piyasaya çıkış serüveni ile birlikte temel olarak dayandığı mimariye değineceğiz. SAP sistemlerini tanımak ve genel hatları ile mimarisini anlamak için önsöz niteliğinde bir yazı ile başlayalım istedik.
sap

SAP 1972 yılında, IBM ‘de çalışan beş kişi ( Dietmar Hopp, Hans-Werner hector, Hasso Plattner, Klaus Tschira ve Claus Wellenreuther) tarafından, Almanya ‘nın , Mannheim kentinde, ufak bölgesel bir şirket olarak kuruldu. Kurulduğu 70 ‘li yıllarda R/1 ve 80’li yılarlıda kapsayan R/2 sistemlerini geliştiren SAP, 1980 ler de geldiğinde hızla büyüdü ve Almanya ‘nın Heidelberg yakınlarında bulunan Walldorf ‘a taşındı. O yıllarda, Almanya ‘da ilk yüze giren Endüstri firmalarından çoğu SAP müşterisiydi. (ICI, BASF, John Dere) fakat büyüme sadece Almanya sınırlı değil, Almanya dışında da devam ediyordu. 80 ‘lerde gelişmesi devam eden R/2 sistemi, çok uluslu müşteripotansiyalini, dil, para, para birimi, ülkelere özgü yasal koşulları dikkate aldı. Bu çok uluslu yaklaşımı bugünde devam etmektedir. 1980 ‘lerin ortasında SAP ilk satış grubunu Almanyanın dışında, Avusturya ‘da başlattı. Geliri 52 milyon doları geçti ve büyük bilgisayar fuarlarında varlığını göstermeye başladı. 1988 içerisinde, SAP GmbH, SAP AG oldu ve o yıl Frankfurt ve Stuttgart borsaları üzerinde ticaret yapmaya başladı.
SAP başarılarını sürdürmeye devam etti ve 1990 ‘larda, gerçek bir uluslararası iş anlayışı geliştirdi. R/3 sistemini 1990 ‘larda tanıttı, bu ticari şirketler için bilgi işlem alanında dev bir adım oldu. Bu dev adımla birlikte kod yazma, uygulamalar, arayüzlere son kullanıcı daha rahat ulaşabilir, konfigre edebilir ve kod geliştirebilir oldu.
SAP R/3, üç katmanlı sunucu mimarisinden esinlenmişti. R/3 sistemininde esinlendiği bu mimari , temelde verileri bilgisayardan talep ederken bilgileri bölerek alır ve depolar. Başka bir deyişle üç katmanlı “three-tier” mimarisi ;
3 ana kısımdan oluşur, bunlar ; - Server yada Client - İş mantığı - Veritabanı ve bu veritabanını yönetimi ile ilgili program. Tipik bir three-tier uygulamada, uygulama kullanıcısının iş istasyonu; kullanıcıya arayüz sağlayan (GUI) programı, uygulamaya özel giriş formlarını ve etkileşimli pencereleri içerir. (Yerel veriler veya iş istasyonunun kullanıcısına özel veriler de yerel sabit diskte saklanır).İş mantığı, bir yerel alan ağ sunucusu veya başka bir paylaşımlı bilgisayarda bulundurulur. İş mantığı, iş istasyonlarından gelen istemci istemlerine sunucu olarak karşılık verir. Hangi verilerin gerekli olduğuna (ve nerede bulunduğuna) karar verir ve bir mainframe de bulunan 3. katman programı ile (bu kez) istemci olarak ilişki kurar.
 3. katman, veritabanını ve bu veritabanına okuma ve yazma erişimini yöneten programı içerir. Bir uygulamanın oluşumu daha karmaşık olmakla birlikte, bu 3 katmanlı görüş büyük ölçekli bir programdaki parçalar için uygun bir düşünce yapısı oluşturur. Three-tier bir uygulama istemci-sunucu modelini kullanır.
Her üç katman, farklı programlama dilleri ile çalışan farklı takımlar tarafından paralel olarak geliştirilebilir. Bir katmanın programı, diğer katmanlar etkilenmeden değiştirilebilir veya taşınabilir. Böylece, bir kuruluş için yeni ihtiyaçlar doğduğunda değişiklik yapmak kolay olur. Varolan uygulamaların tamamı veya bazı kritik kısımları geçici veya sürekli olarak saklanabilir ve eklenen yeni bir katmanın içine katılabilir. Bu 3 katlı mimari temel esasına dayanarak R/3 ;
Veri tabanı katmanı organizasyonun iş bilgilerini yönetir. Bu ana bölümlerin ana verileri ,bölümlerin ortak verileri ve veri tabanı yapısını tarif eden meta verileridir. Bütün verileri işlemek ve tanımlamak için SQL ( Structured Query Language –Yapısal Sorgu Dili) adlı endüstri standardı kullanılır. Belirli bir Pazar payına sahip ve organizasyonel amaçlar için uygun bütün ilişkisel veri tabanı yönetimi sistemleri (DBMS) SAP R/3 tarafından desteklenir.
 İlişkisel veri tabanı üzerine yerleştirilmiş uygulamalar ikinci katmanı oluşturur. Bunlar veri tabanı katmanından aldıkları bilgilerle çalışır ve sonuç verilerini yine bu katmana yazarlar .R/3 sistem uygulamaları da ,ABAP programlama dili ile yazılan özel olarak yazılmış uygulamalar gibi... bu katmanda çalışır. Uygulamalar veri tabanından istediği gibi çağrılır,uygulama katmanına yüklenir ve burada çalıştırılır. Kullanıcı ara yüzü olarak da bilinen sunum katmanı diğer adıyla prezantasyon katmanı ,kullanıcıya en yakın şekilde yerleştirilmiştir .Kullanıcının her gün kullandığı grafik ara yüz bu katmanın bir parçasıdır.SAP uygulamaları ABAP/4 adlı ,SAP tarafından geliştirilmiş dördüncü nesil bir dille yazılır . İşletmenin ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli değişiklikler bu dil yardımıyla yapılır. SAP, AR-GE ‘ye kurulduğu gün itibariyle önem vermiş, günümüzde bu öneme devam etmektedir. Geliştirmeleriyle bugün dünyanın neredeyse her ülkesinde başarıyla hizmet veren çokuluslu bir firmadır…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder